Hatha Yoga

Een reis naar jezelf

 

 

 

 
Home | Waarom yoga | De lessen | Over mij | Algemene informatie
 
 


Hatha Yoga

Hatha Yoga is een zeer oude vorm van Yoga die zich vooral bezighoudt met beweging, goede ademhaling en ontspanning. De houdingen en bewegingen versterken en stimuleren het lichaam. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan juist en volledig ademen en bewust het lichaam en de geest ontspannen. Veel yoga-beoefenaars beginnen met vormen van Hatha Yoga vanwege lichamelijke klachten zoals rug- en hoofdpijn, hyperventilatie, stress en slapeloosheid.

Als energie in het lichaam niet vrij kan doorstromen,ontstaan er op sommige plaatsen in het lichaam blokkades. Dit veroorzaakt nogal eens ongemakken, pijn of lichamelijke klachten. Hatha Yoga activeert deze gebieden. Het lichaam wordt lenig en soepel, de spijsvertering en de ademhaling worden bevorderd en door middel van de ontspanningsoefeningen leer je lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Dit alles heeft tot gevolg dat je je energieker gaat voelen omdat het evenwicht tussen rust en activiteit hersteld wordt.

De Hatha Yoga-oefeningen worden rustig en geconcentreerd uitgevoerd waarbij je leert luisteren naar de signalen die je eigen lichaam geeft. Op deze manier bepaal je zelf het eigen evenwicht en leer je te voelen waar je eigen grenzen liggen. Er komt dan ook geen prestatie aan te pas. Door deze vrijheid van beweging kan de geest zich vrijer ontwikkelen, de stress verdwijnt en je kunt hierdoor soepeler in het leven staan.

 

Even tijd nemen om stil te worden. Er hoeft niets, alleen maar 'zijn'.

 


Meditatie

Wil je vooral leren ontspannen, goed ademen en ontstressen?
In deze les leer je met zachte oefeningen te ontspannen, loslaten en goed te ademen.
De zachte yoga-oefeningen worden afgewisseld met meditatie.

Ik hoor regelmatig van mensen dat ze hun gedachten niet kunnen stopzetten. Ononderbroken denken put je uit en vaak beland je daardoor in een vicieuze cirkel, zonder einde en zonder bevredigend resultaat. Denken op zich is niet verkeerd, maar het ligt eraan hoe je ermee omgaat. Als je steeds al je aandacht aan het denken schenkt, ontgaat je vaak, dat er nog meer is dan alleen je gedachten. Misschien weet je simpelweg niet hoe je anders zou kunnen doen.
In deze ontspannende meditatie-les leer je te “zijn” met je hele wezen in plaats van alleen met je hoofd.
Door regelmatig te oefenen komen je gedachten tot rust en ga je meer ruimte ervaren in jezelf. Er komt meer balans in je leven.